15.08 > 18.08.2024

Grote Markt,
Brussel

grote mark

Een efemeer spektakel op het mooiste plein ter wereld!

& Panoramisch zicht vanaf het balkon van het stadhuis

Flower Carpet visual

Deze zomer is het bloementapijt terug op de Grote Markt in Brussel voor zijn 23e editie. 

Dit jaar willen we buiten de gebaande paden treden en het imago van het bloementapijt vernieuwen met een thema dat we nog nooit eerder hebben verkend. Meer informatie volgt binnenkort.

carpet 2024

Een puzzel van 1680 vierkante meter

Het Bloementapijt is 70 meter lang en 24 meter breed. 1.680 m² begonia’s, dahlia's, gras en boomschors. 
Een honderdtal vrijwilligers legt het volledige tapijt in minder dan zes uur tijd. 
Het Bloementapijt van Brussel wordt sinds 1986 om de twee jaar op de Grote Markt geïnstalleerd. De eerste editie vond plaats in 1971.

Geuren, kleuren, licht en geluid…

Om de twee jaar biedt het Bloementapijt de ideale reden om over de Grote Markt te flaneren, te genieten van de gotische architectuur, de bloemengeuren op te snuiven en de details te bewonderen. Sluit dit uitzonderlijke spektakel af met een bezoekje aan het balkon van het Stadhuis, met een prachtig overzicht op het meesterwerk. 's Avonds geniet je van een feeëriek licht- en geluidsspektakel op de Grote Markt.

flowers 2024

De bloemen van het bloementapijt

Historisch was het tijdens de eerste 22 edities van het Brussels Bloementapijt de begonia die de Grote Markt van Brussel sierde om de tapijten vorm en kleur te geven.

Maar in de loop der jaren is deze bloem steeds zeldzamer geworden. Vandaag zijn er nog maar 3 grote producenten van deze soort in België, waardoorde organisatoren steeds meer met andere variëteiten zijn gaan werken. 
Dit jaar, in een grote revolutie, zal het bloementapijt enkel dahlia's bevatten. Dankzij een samenwerking met de vereniging Bloemencorso Loenhout zullen duizenden dahlia's in de meest uiteenlopende kleuren het tapijt de glans geven die het verdient.

process

Een langdurig proces…

Om de twee jaar verenigt de vzw Bloementapijt een comité van professionals (illustratoren, grafici, landschapsarchitecten) dat het project ontwerpt op schaal, waarbij voor elke editie een ander thema wordt gekozen (herdenking van belangrijke gebeurtenissen, een land, een werelddeel, het wapenschild van een stad …).
Zodra het thema uitgewerkt is in de vorm van een maquette en symbolen, wordt het aantal bloemen berekend en worden de kleurencombinaties gekozen. Dan kunnen we de honderdduizenden snijbloemen die nodig zijn voor de compositie reserveren, héél lang op voorhand.

Enkele dagen voor de feestelijke opening wordt de tekening met een reusachtig doek van biokatoen op de kasseien van de Grote Markt geplaatst. Dan kan het werk beginnen.

… voor een kortstondig maar prachtig meesterwerk

Meer dan 100 vrijwillige tuiniers leggen de gigantische bloemenpuzzel in min of meer zes uur tijd. De dag voor de opening worden de ruimten tussen de bloemenmotieven opgevuld met rollen gazon. De bloemen staan zo dicht bij elkaar dat ze niet wegvliegen en dat ze hun eigen microklimaat creëren. Als het erg heet is, wordt het gazon wel gesproeid om te voorkomen dat het bruin wordt. Als het weer te vochtig is, dan kan het gras wel 4 à 5 centimeter groeien in drie dagen tijd. De bloemen blijven uit zichzelf fris en blijven gemakkelijk vier dagen mooi.

1971

Het eerste bloementapijt op de grote markt van Brussel vond plaats in 1971

Dat was het werk van de tuinarchitect Etienne Stautemas, die in 1927 geboren werd in Zottegem. Hij studeerde af aan de Gentse tuinbouwschool en begon in het begin van de jaren 50 bloementapijten te ontwerpen. Deze ‘bloemenkleedjes’ – in vergelijking met het bloementapijt van Brussel – waren eenvoudiger en kleiner, maar bestonden toch al hoofdzakelijk uit begonia’s, de bloemsoort waarmee ook nu nog wordt gewerkt.

Na jaren van uitproberen en rekenen vestigde het team van Etienne Stautemas en designer Mark Schautteet zich als dé specialist op het gebied van de creatie van immense bloementapijten, met geavanceerde kleuren en ingewikkelde ontwerpen. Het team creëerde meer dan 180 tapijten, in Gent, Brugge, Keulen, Luxemburg, Parijs, Londen, Amsterdam, Den Haag, Wenen, Valencia en zelfs Buenos Aires en Columbus in Ohio. Maar “op geen enkele andere plek was het tapijt zo magnifiek en verzorgd als op de eeuwenoude en unieke Grote Markt van Brussel”.

De Grote Markt prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO

De Grote Markt is het historische hart van Brussel. Gotiek staat er broederlijk zij aan zij met weelderige barok, neoclassicisme en neogotiek. Zijn bewonderaars noemen de Grote Markt niet voor niets ‘het mooiste plein ter wereld’! Zijn bouw ging van start in de 15de eeuw, met de hallen, de gildehuizen en een stadhuis. Tijdens een drie dagen durend bombardement door het Franse leger werd de Grote Markt in 1695 bijna volledig verwoest, maar daarna werd hij in minder dan vijf jaar tijd heropgebouwd, voornamelijk dankzij de gilden. De toren van het Stadhuis is ongeveer 96 meter hoog. Het Bloementapijt dat om de twee jaar de Grote Markt siert is de ideale gelegenheid om deze parel van de Belgische architectuur en het Belgische erfgoed te (her)ontdekken. Sinds 2000 staat de volledige Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Over ons

De vzw Bloementapijt van Brussel werd opgericht in 1986 en organiseert de bloementapijt-evenementen op de Grote Markt in Brussel en de Flowertime-tentoonstellingen in het Stadhuis. 

De vereniging heeft als doel de bloemsierkunst in Brussel en in heel België te promoten door samen te werken met verschillende verenigingen. We steunen kunstenaars uit de 4 hoeken van België, zowel voor het ontwerp van de bloementapijten als voor de kunstwerken die we tentoonstellen tijdens onze Flowertime-evenementen.

Ook bij de keuze van de bloemen (vooral begonia's en dahlia's voor de bloementapijten) geven we de voorkeur aan Belgische kwekers, omwille van hun expertise en internationale reputatie.

Het Brussels Bloementapijt staat sinds 01/10/2020 op de lijst van immaterieel erfgoed van het Brussels Gewest.

De vzw Bloementapijt van Brussel is ook lid van de Internationale Vereniging voor Efemere Kunst, die organisatoren van efemere kunstevenementen uit de hele wereld verenigt.

 

Maatschappelijke zetel: Stadhuis - Grote Markt 1 - 1000 Brussel

Contact: info@flowercarpet.be

Flowercarpet keert terug dankzij alle partners die bijdragen aan het slagen van het evenement.